Η Sony προσπαθεί να αυτοκτονήσει

Προχθές ήμουν με κάποιο φίλο στο πανεπιστήμιο

Καθώς η συνομιλία μας (όπως πολλές φορές άλλωστε) κατέληξε στα ηλεκτρονικά, του πρότεινα να κοιτάξει το liksang.com.

Για όσους δεν γνωρίζουν, το liksang.com είναι αν όχι το μεγαλύτερο, το δημοφιλέστερο κατάστημα με ηλεκτρονικά είδη για παιγνιδομηχανές, σε ολόκληρο το διαδίκτυο.

Όπως και να έχει, αντί για την γνωστή πρώτη σελίδα με τις προσφορές, μας καλωσόρισε μια ανακοίνωση που έλεγε ότι το liksang αναγκάστηκε να κλείσει τις υπηρεσίες του λόγω πολλαπλών μηνύσεων από την Sony.

Μεγάλος χαμός για τον κόσμο των ηλεκτρονικών παιγνιδιών.

Ο βασικότερος λόγος, ήταν το ότι το liksang, αγόραζε Sony PSP από τις γύρω περιοχές στην Ασία και τα πωλούσε μέσα από την σελίδα του, σε ολόκληρο τον κόσμο. Έτσι ένας Ευρωπαίος, μπορούσε να αποκτήσει PSP, πολύ ποιο πριν από την επίσημη κυκλοφορία του στην Ευρώπη.

Η Sony υποστηρίζει ότι αυτό είναι παραβίαση των όρων συμφωνίας, αγοράς και πώλησης των προϊόντων της.

Το liksang όμως υποστηρίζει ότι σύμφωνα με τους νόμους του HongKong (όπου και στεγάζεται η εταιρεία) επιτρέπεται το εμπόριο οποιουδήποτε προϊόντος, από την στιγμή που έχει εμφανιστεί σε τουλάχιστον μια αγορά του κόσμου.

Η κατάληξη φυσικά στα δικαστήρια της Αγγλίας, είναι γνωστή. Η Sony κέρδισε και το liksang έκλεισε.

Σημειώστε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Sony επιτίθεται δικαστικά στο liksang, αυτή την φορά όμως τα κατάφερε.

Είναι φαίνεται μέρος της αυτοκαταστροφικής της στρατηγικής, να επιτίθεται στους πελάτες της.

Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς.

Μια εταιρεία που εγκαθιστά παράνομο λογισμικό στα δισκάκια της, για να ελέγχει τους υπολογιστές που τα αναπαράγουν, ούτως ώστε να μην μπορούν να τα αντιγράψουν, δεν μπορεί παρά να έχει αυτοκαταστροφικές τάσεις.

Το λεγόμενο Sony root kit, το οποίο έχει ήδη εγκατασταθεί σε πάνω από 500,000 υπολογιστές και ευτυχώς το ανακάλυψε κατά λάθος ένας χρήστης, είναι λογισμικό παρακολούθησης και θεωρείτε παράνομο.

Μια εταιρεία που αναβαθμίζει συνεχώς το λογισμικό του PSP με σκοπό να σταματήσει τους προγραμματιστές να γράφουν homebrew προγράμματα με παιγνίδια, emulators κλπ., ενώ ξέρει ότι ο μοναδικός λόγος για να αγοράσει κάποιος PSP είναι αυτός, πρέπει να μισεί τους πελάτες της.

Χειρότερο δε, το γεγονός ότι κάνει μηνύσεις σε καταστήματα τα οποία προωθούν τα προϊόντα της σε ολόκληρο τον κόσμο δίνοντας της έτοιμο μερίδιο αγοράς, πριν ακόμα η ίδια η Sony κυκλοφορήσει επίσημα τα προϊόντα της.

Παράλογο…

Από μια εταιρεία που θα έπρεπε να ξέρει ότι, ο κόσμος του ηλεκτρονικού παιγνιδιού στηρίζετε αποκλειστικά στους αυθεντικούς videogamers, που γουστάρουν να αγοράζουν κονσόλες πριν από τους άλλους και γουστάρουν να τις πειράζουν για να ανακαλύψουν καινούργιες δυνατότητες.

Αυτός ο strategic manager της Sony, πρέπει να πίνει κάτι που δεν πίνει κανένας μας, ή όλα όσα πίνουμε μαζί.

Οι αποφάσεις του είναι τόσο παράλογες που δεν εξηγείται αλλιώς.