Μια εκκλησία

Εκατέβαινα το κατήφορο του αυτοκινητόδρομου, από Κοκκινοτρυμιθία προς την Λευκωσία. Πριν τα φώτα του Απολλώνιου, επρόσεξα την εκκλησία της Αγίας Σοφίας, η οποία ξεχωρίζει που τα άλλα κτήρια της περιοχής.

Μεγάλη τζιαι εντυπωσιακή. Αντάξια τζιαι εφάμιλλη της αντίστοιχης εκκλησίας που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη τζιαι εμετατράπηκε σε τζαμί που τους Οθωμανούς. Ένα κτήριο, σχεδόν όσο εν ένα γήπεδο του μπάσκετ ή όσο εν ένα δημόσιο νηπιαγωγείο ή όσο εν μια δημόσια πισίνα ή ακόμα όσο εν ένα πάρκο με τραμπάλες, παγκάκια τζιαι τσουλήθρες για να παίζουν τα μωρά.

Ένα κτήριο, λοιπόν που θα είναι χρήσιμο στους κατοίκους της περιοχής (τζιαι όι μόνο) κάθε Χριστούγεννα τζιαι κάθε Πάσχα. Ένα κτήριο που μάλλον εστοίχισε εκατομμύρια λίρες.

Λεφτά που σίουρα εν εφκήκαν άμεσα που τες τζίεπες μας, αλλά κατά την γνώμη μου εν πεταμένα τζιαι εμπορούσαν να διατεθούν για χιλιάδες ποιο σημαντικούς τζιαι χρήσιμους σκοπούς, παρά για να χτιστεί μια ακόμα εκκλησία.

Τζιαι τι εκκλησία. Τεράστια τζιαι περιττή. Θυμίζει χτίσματα των σκοτεινών χρόνων του μεσαίωνα. Τότε που οι κληρικοί εχτίζαν μεγάλα κτήρια για να φοιτσίαζουν τζιαι να ελέγχουν τες ορδές του λαού.

Η εκκλησία της Κύπρου, γιατί γεμώνει τον τόπο τεράστιες τζιαι επιβλητικές εκκλησίες; Εν έσιει τι να κάμει τες λίρες τζιαι σιωνώνει τες ποτζεί τζιαι ποδά;

Αν δεν ξέρει τι να κάμει τα λεφτά, ας ρωτήσει τον απλό τον κόσμο τζιαι είμαι σιούρος ότι οι Κυπραίοι εννα της έβρουν πράματα να χτίσει τζιαι να επενδύσει τα λεφτά της.

Μόνο στην περιοχή που ζω, σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, έσιει έξι εκκλησίες. Τζιαι κτίζεται ακόμα μία. Εφτά εκκλησίες δηλαδή σε μια περιοχή που έσιει μόνο ένα πάρκο. Η εκκλησία εν με την ιδέα ότι έτσι επιτελεί κοινωνικό έργο; Κτίζοντας αχρείαστα κτήρια τζιαι κάμνοντας επίδειξη δύναμης τζιαι πλούτου σε μια κοινωνία που η οικονομία της άρκεψε να κρέμεται που μια κλωστή;

Εν νομίζω να είμαι ο μόνος που προβληματίζεται με τούτη τη κατάσταση. Σοβαρά τωρά, πόσοι τζιαι ποιοί παν στην εκκλησία; Τα κλαμπ τζιαι τα μπουζούκια της Λευκωσίας, έχουν παραπάνω κόσμο το Σάββατο την νύχτα, που όσο κόσμο έχουν ούλλες οι εκκλησίες της Κύπρου μαζί, την Κυριακή το πρωί.

Έννα γελάσουν του θεού; Αν ο θεός θωρεί τα ούλλα (όπως λαλούν) εν θωρεί ότι οι εκκλησίες που κτίζουν μινήσκουν όφκιερες;

Για κάποιον που θέλει να έρτει κοντά στον θεό, ο χώρος εν ασήμαντος τζιαι περιττός.

Αν έσιει θεό τζειπάνω, είμαι σίουρος ότι εν τον κόφτει, είτε μια εκκλησία του κτίσουν είτε χίλιες. Είμαι επίσης σίουρος, ότι περιμένει που ούλλους να εν ταπεινοί τζιαι λιτοί. Οι αντιπρόσωποι του στην γη όμως, δεν είναι, τζιαι καλά κάμνει να αλλάξει προσωπικό. Έτσι όπως παν εννα του διώξουν ούλλους τους πελάτες..